Kalle Koskinen Merkel k5

K5 kertalaukaisukivääristä on moneen

Kirjoittaja Kalle Koskinen @koskahunt1ng  |  Kuvat Petteri Ristonmaa @ristonmaaphotography 

Muutama kuukausi on nyt taivallettu yhteistä matkaa Merkelin K5 kertalaukauskiväärin kanssa. Yhteisiä jahteja on takana ehkä ei ihan sataa, mutta ainakin kymmeniä. Ase on ollut mukana niin pienriistan pyynnissä kuin suurempaakin riistaa jahdatessa. Onhan saalistakin kertynyt parin kauriin verran ja kävipä niin hienosti, että pääsin elämäni ensimmäisen villisiankin kellistämään kyseisellä aseella. Ase on kokonaisvaltainen ratkaisu ja monen tekijän summa. Nuo tekijät sitten määrittelevät sen, miten käyttökelpoinen ase on kulloiseenkin tilanteeseen. Mielestäni K5 on onnistunut yhdistämään monta hienoa asiaa samaan pakettiin.

Aseen käsittelyn tulee olla turvallista kaikissa tilanteissa. Olen metsästänyt monenlaisilla aseilla ja olen tykästynyt erityisesti virittimeen, joka löytyy myös tästä kivääristä. Virittämätön ase ei laukea esimerkiksi kolauksesta, vaikka patruuna olisi pesässä. Kyse on ehkä pienestä turvallisuusseikasta, mutta mielestäni turvallisuutta ei aseiden kanssa toimiessa voi korostaa liikaa. Toinen turvallisuusnäkökohta on myös taittuvapiippuisen aseen tekeminen selvästi ”vaarattomaksi” taittamalla ase auki. Auki taitettu ase on selvä merkki siitä, ettei ase ole toimintavalmis sillä hetkellä.

Aseen käyttökelpoisuuteen liittyy luonnollisesti myös aseen käyttäminen maastossa. K5 on painonsa puolesta erinomainen valinta kaikenlaiseen liikkuvaan jahtiin. Liikkuvat jahtimuodot ovat juuri niitä, joita itsenikin tulee harrastettua enimmäkseen. Pitkät hiihdot majavapuron varteen huhtikuussa tai latvalinnustus tammikuisena pakkaspäivänä tulevat olemaan itselleni niitä hetkiä, jonne tulen varmasti kyseisen kiväärin ottamaan mukaan. Aseen kevyempi paino on suoraan pois kuormasta, joka mukana tarvitsee väistämättä kuljettaa. K5 voisi olla myös sopiva valinta linnustajalle, joka kantaa mukanaan haulikon lisäksi kivääriä, latvalinnuista haaveillen.

Enoani lainaten: kertalaukauskiväärin ajatuskin on niin hieno. Vain yksi laukaus, jonka jälkeen katsotaan rauhassa, mitä tapahtuu. Kaiken kruunaa toki siro ja viimeistelty ulkomuoto, mutta siitä minä ymmärrän saman verran kuin hevonen televisiosta, joten annan aseen ulkonäön puhua puolestaan. Lopulta voitaneen todeta, että K5 on sopusuhtainen paketti, joka sopii monenlaiseen metsästykseen ja monenlaisille metsästäjille.

#vainyksilaukaus

Kalle Koskinen